(P) Bomba cu ceas din șemineul sau soba ta pe lemne

(P) Bomba cu ceas din șemineul sau soba ta pe lemne
Publicat: 28/04/2022, 14:24

Indiferent că investim într-o soluție premium de încălzire, un șemineu tradițional, o centrală peleți sau o sobă ieftină pe lemne, cu toții ne dorim ca acestea să reziste pentru o perioadă cât mai îndelungată, la parametri optimi și în condiții impecabile din punct de vedere estetic și mai ales, funcțional. Tocmai de aceea, am apelat la expertiza meșterilor sibieni de la Pefoc, în căutarea celor mai utile sfaturi când vine vorba despre conservarea și mentenanța eficientă a dispozitivelor termice din casele noastre.

Împărtășind din experiența lor, meșterii sibieni ne explică faptul că una dintre cele mai des întâlnite probleme este apariția ruginii sau a exfolierii vopselei care, deși la o primă vedere poate părea doar un inconvenient estetic, cu timpul, aceasta poate degenera în disfuncționalități serioase. Așadar, ne-am propus să aflăm direct de la specialiști, care sunt principalele cauze ale apariției ruginii la șeminee și cum pot fi ele rezolvate?

Încă de pe băncile școlii, aflăm că rugina de pe suprafața metalelor apare din cauza umidității sau a acțiunii agenților chimici. În cazul șemineelor, această problemă apare de cele mai multe ori din cauza nepriceperii “meșterilor de ocazie” care aleg să monteze șemineul sau soba pe lemne, într-o etapă de construcție și finisare a casei când, umiditatea foarte mare în pardoseală și în pereții casei, încă persistă.

În schimb, un meșter cu experiență în domeniu, știe să aleagă momentul optim pentru montarea acestuia, folosindu-se la nevoie, de un dispozitiv special de verificare a umidității. Șemineul se montează doar atunci când suntem siguri că nu mai există umiditate în casă, eliminându-se astfel riscul ca acesta să ruginească prematur. Perioada optimă pentru montaj este la aproximativ 3 săptămâni după etapa de tencuit și turnat șapa.

O altă cauză ce favorizează ruginirea este rama șemineului sau ușa sobă, izolate deficitar! Această problemă este cauzată în mare parte din vina celor care nu acordă atenția cuvenită protejării ușii de șemineu, după ce camera de ardere este pusă pe poziție, moment în care, focarul este stropit cu adezivi sau alte soluții pe bază de apă.

Rugina mai poate apărea atunci când șemineul este curățat cu soluții chimice, abrazive din comerț sau cu jet de apă. Dacă această operațiune se întâmplă repetat, în timp, rama focarului va fi atacată de rugină și agenții chimici. Sticla exterioară a șemineului ar trebui spălată doar cu o soluție standard pentru spălarea geamurilor, pulverizată în cantitate foarte mică și imediat ștearsă cu o lavetă uscată.

Deși cel mai bun remediu împotriva deteriorării premature din cauza ruginirii rămâne prevenția, meșterii ne pot oferi și câteva soluții pentru rezolvarea problemelor menționate mai sus. În cazul apariției ruginii se poate trece la o acțiune de recondiționare. În primă fază, se șlefuiește zona afectată de rugină, iar mai apoi, se revopsește cu același cod de culoare. De asemenea, pentru evitarea apariției ruginii în timpul șantierului din casă, specialiștii ne recomandă izolarea cu folie groasă a focarului, mai ales atunci când se lucrează cu materiale pe bază de apă.

Dacă vrei și mai multe detalii despre cum se face un montaj corespunzător astfel încât să te poți bucura pentru mult timp de căldura și atmosfera magică la gura unui șemineu pe lemne sau dacă te interesează achiziționarea oricărui model de șemineu, apelează cu încredere la profesioniști adevărați care îți vor facilita accesul la peste 9000 de produse, accesorii și materiale dedicate universului fascinant al încălzirii premium!

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini șocante cu un prizonier ucrainean după doi ani de captivitate în Rusia. „Evocă cele...
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO...
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Frauda secolului” în Europa: Escrocii care au furat 5 miliarde de euro dintr-o schemă menită...
S-a ales praful de visul Monicăi Gabor în SUA! Nu mai are nicio afacere: 'E...
S-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 46 de ani. Ce a...
Motivul pentru care o femeie refuză să facă un gest absolut banal pentru noi toţi:...
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
O mamă și fiica ei au fost atacate de un Ciobănesc Carpatin într-un parc din...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Anvelope runflat, cea mai bună opțiune pentru VARĂ?
Primele reacţii internaţionale după alegerile din India.SUA şi Japonia vor să continue parteneriatul
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
O nouă BANCNOTĂ în circulație. A început să fie emisă chiar DE ASTĂZI, 5 iunie
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Pepe și Yasmine Pascu se căsătoresc. Când va avea loc nunta celor doi și cum...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Vestigii ale primei forme de viață de pe Pământ, descoperite în Arabia Saudită
×